pátek 12. prosince 2014

Je to skutečně tak?

Stačí mi se rozhlédnout kolem sebe a vidím, kolik skvělých příběhů se na tomhle světě děje, přesto občas vidím, jak se lidé trápí kvůli maličkostem a nedokážou si všímat jiných skvělých věcí, které v životě mají.
Jeden takový příběh vidím u páru, který znám asi rok. Říkejme jim třeba Tereza a Michal.

Kdybyste je znali jen pár minut a dál se s nimi nesetkali, mysleli byste si, že si byli souzeni a už do konce svého života budou spolu, že je jejich život harmonický, skvělý a tak neskutečně romantický. Bohužel tomu tak není. Jejich vztah se totiž už nemá kam vyvíjet, jenže to oni nevidí.
Jsou neustále spolu, každý den, každou hodinu a snad i každou minutu, a když se nevidí, musí být neustále v kontaktu. Pokud se Michal věnuje někomu jinému, byť jen na pár chvil, přestane s ním Tereza mluvit, protože se nevěnoval jí. Dál to pokračuje tak, že se s ním Tereza začne hádat, že na ní má málo času a že se vůbec nestará o to, jak jí zrovna je a že jí vadí, že se baví zrovna s touhle holkou, protože spolu hrají v kapele a tráví spolu asi dvě hodiny týdně. Michal jí potom utěšuje, že nemiluje nikoho jiného než ji, že bez ní si nedokáže představit život a že s ní chce být až do svého posledního dechu. Myslíte si, že přeháním? Tak to opravdu ne, protože to ještě není docela konec. Denně si napíší tak 10x, že se milují a jak zlatí a úžasní jsou. Tereza pak všechny své problémy hází na Michala, aby je on vyřešil za ni, aby se on staral a ona mohla projít bažinou bez jediné špíny na svých botách. Copak má takovýto vztah smysl? Má nějakou cestu a budoucnost? 
Nechci tvrdit, že je špatné někoho milovat, to vůbec ne. Jen není správné svádět vinu za problémy ve vztahu na stranu vašeho protějšku, není dobré žárlit na přátele vašeho protějšku, není dobré mu zakazovat se s nimi vídat. A copak se dá vše vyřešit jen tím, že si řeknete, jak moc se milujete? Vztah není jen o milování toho druhého, ale i o respektu a přátelství, o vzájemném řešení problémů, o důvěře... Pokud je váš vztah založený jen na jedné z těchto věcí, jak může přežít těžké časy, které pak někdy přijdou? 
Vztah Terezy a Michala zatím funguje, ale nikoho by nepřekvapilo, kdyby tomu nebylo na dlouho. Zas tak harmonický totiž nebude. Zkuste si z nich vzít příklad a zamyslet se nad tím, o čem skutečně je vztah a co je v něm důležité.

0 komentářů:

Okomentovat